Zelena gradnja

Zelena gradnja

Zelena gradnja ili održivo građenje je način gradnje kod kojeg se koriste načini gradnje koji su povoljni za okoliš i rezultiraju smanjenjem resursa kroz životni vijek građevine: od projektiranja, gradnje, održavanja, renoviranja pa do rastavljanja. Ovakav način građenja proširuje i nadograđuje klasične načine građena u pogledu ekonomije, održavanja, trajnosti i komfora.

Zelena gradnja objedinjuje široku paletu načina i tehnika gradnje s ciljem smanjenja i naposljetku uklanjanja utjecaja koji građevine imaju na okoliš i ljudsko zdravlje. U sklopu zelene gradnje se često naglašava upotreba obnovljivih izvora energije, kao npr. Pasivna i aktivna solarna energija, solarne ćelije za proizvodnju struje. U procesu gradnje se upotrebljava drveće, zeleni krovovi i kišni vrtovi s ciljem smanjenja oticanja kišnice. Kako bi se smanjio odlazak vode umjesto konvencionalnog asfalta se koristi šljunak ili porozni asfalt koji dopušta prolaz vode do zemlje ispod.

Iako se svakodnevno razvijaju nove tehnike zelene gradnje koje pomažu pri građenju zelenih građevina, zajednički ciljevi svim tehnikama zelene gradnje su:

  • Učinkovito trošenje energije, vode i ostalih resursa.
  • Zaštita zdravlja stanara i poboljšanje produktivnosti zaposlenika.
  • Smanjenje otpada, zagađenja i utjecaja na okoliš.

Slični koncept je prirodna gradnja, koja se obično primjenjuje na manjim projektima i koja se fokusira na korištenje prirodnih materijala koji se mogu naći na tom području.

Smanjenje utjecaja na zivotnu sredinu

Zelena gradnja ima cilj smanjenje utjecaja građevina na okoliš. S građevinama se povezuje veliki utjecaj na zemljište, podrazumijeva se da su građevine veliki potrošači energije i vode, a s time svime je povezan i utjecaj na promjenu atmosfere. S obzirom na statistike, smanjenje količine prirodnih resursa koje troše građevine je neophodno za buduću održivost. Utjecaj građevina na okoliš se obično podcjenjuje, a cijena gradnje na zeleni način se obično precjenjuje.

Cena zelene gradnje

Najveći problem pri gradnji građevina koje minimalno utječu na okoliš je naravno cijena. Solarni paneli, novi kućni uređaji i moderna tehnologija obično koštaju više. Cijena obično je najveći problem, ali samo ako se isplativost takve gradnje gleda na kratko vremensko razdoblje. Najveći problem je što ljudi ne razlikuju dvije vrste troškova:

  • Troškovi gradnje zelene kuće
  • Troškovi života u zelenoj kući
Troškovi gradnje će naravno biti veći nego kod gradnje klasične kuće ili zgrade, ali zbog načina gradnje će se troškovi vratiti kroz duže vremensko razdoblje (10-20g) u obliku smanjenih računa za energiju.

By | 2017-07-01T12:56:13+00:00 februar 2nd, 2015|Mikro kuca, Permakultura, Reciklaza|0 Comments

Leave A Comment

fourteen − 10 =