Mikro Kuca

Mikro Kuca

Srpska ekološka kuća – šansa za našu građevinu ili uobičajena domaća mitomanija : Ekološka kuća, eko-kuća, zelena kuća, itd… Sigurno ste često čuli za ove pojmove. Sudeći prema novinskim tekstovima i TV prilozima u Srbiji postoji veoma razvijena industrija gradnje ekoloških kuća.

Zemljotres u Kraljevu… Odmah se pojavi neko ko pravi ekološke kuće. Poplave na Drini.. Eto opet rešenja – ekološke kuće.

Ako je uistinu tako, ako Srbija zaista obiluje proizvođačima ekoloških kuća, onda je ovo privredni resurs koji itekako možemo da iskoristimo kao naš brend koji ćemo izvoziti svetu, naročito Evropi – ona vapi za ovakvim kućama. Možemo li to?

Odgovor je, naravno – ne. Zašto? Razloga je bezbroj, zapravo, ne postoji ni jedan razlog da ovo bude tačno i moguće. Elem, možda ste primetili da na svakom proizvodu koji je na trištu postoje određene oznake koje simbolišu ispunjene standarde? Iste takve oznake, sertifikati, lokalnog ili međunarodnog karaktera, postoje i za kuće.

Pored toga, postoje i mnoga druga sporna pitanja u vezi sa „ekologijom“ kuća. Naime, ekologija ni na koji način ne bi trebalo da je povezana sa čovekom, osim ukoliko je on ne izučava „izdaleka“. Šta god da učinite, ma koliko to bezazleno bilo, pokušajte pomnožiti sa sedam milijardi, koliko nas ima.

Ako uzmete u obzir da je čovek jedan od najkrupnijih sisara (koji jede druge krupne rasprostranjene sisare) shvatite da svake godine čovečanstvo za sobom ostavlja stotine milijarde tona samo organskog otpada koji se po svojoj prirodi mnogo lakše vrati u prirodne cikluse. Čak ni ovo ne uspevamo uspešno da rešimo, a pritom nazivamo ekološkim svoje neorganske proizvode? No, to je već širi problem čovečanstva.

LEED Homes – sertifikat za ekološku kuću

Najrasprostranjeniji sistem sertifikacije za zelene zgrade LEED, nekoliko godina nije omogućavao da kuća bude sertifikovana kao zeleni objekat. Postojao je LEED za rekonstrukcije, za nove objekte, za jezgro i omotač zgrade, za škole, ali ne i LEED za kuće koji je uveden nekoliko godina kasnije – LEED Homes.

Fantomske firme grade čardake ni na nebu ni na zemlji

Vratimo se ekološkim srpskim kućama… Moram priznati da je veoma teško na nekoj našoj kući naći sertifikat koji potvrđuje da je ta kuća „zelena“ i uglavnom se sve svodi na veru u istinitost tvrdnji koje dolaze od proizvođača. Pomalo sam skeptik, pa mi je onda i cela ta priča, bez sertifikata, sumnjiva.

Nisam spokojniji ni kada pokušam da priđem bliže. Kad god se ovde priča o prirodnoj katastrofi ili masovnoj gradnji neki se jave sa rešenjem – ekološke, uglavnom montažne, kuće. Ima čovek na lageru 100 kuća da isporuči za mesec dana. Vidi se na prvi pogled da izvozi po celoj Evropi. Jedino što nisam čuo za njega i njegovu firmu…

Najčešće se tako pompezno javljaju ljudi i firme, malo ili nimalo poznati domaćoj privrednoj i stručnoj javnosti. Ali, kada pokušate da saznate više o kućama neke od tih firmi koje se pojave u medijima, veoma često čujete: pa mi ne proizvodimo baš montažne kuće, ali imamo da prodamo. Distributeri montažnih kuća? U Srbiji? Moguće, ali, to je čak i SAD neuobičajeno.

Poseban problem je to što se u tim tekstovima i TV prilozima nigde ne pominje da je termin plaćen, a ako nije, onda je nejasno zašto TV kuće dozvoljavaju da se na njihovim frekvencijama besplatno reklamiraju ovakve stvari? Da li je teško tražiti papir koji potvrđuje izjave koje dolaze iz nekog preduzeća?

Naravno, cela priča ume da me dovede do očajanja kada se dogodi na „javnom servisu“. Naime, kao neredovni TV gledalac, ipak ću reći da imam utisak da RTS prednjači sa romansiranim, netačnim prilozima, a moram reći, često su u pitanju i najobičnije laži.

Tako je jednom prilikom čovek pričao da izvozi Passivhaus kuće. Dakle, on izvozi već sertifikovane kuće – one na sebi imaju sertifikat da za prvih godinu dana upotrebe troše manje od 15kWh energije za grejanje i hlađenje po kvadratnom metru. A on sertifikat ima i pre nego što je kuća sklopljena! Impresivno… koliko je moguće slagati.

By | 2017-07-01T10:07:13+00:00 februar 2nd, 2016|Mikro kuca, Permakultura, Reciklaza|0 Comments

Leave A Comment

seven + 14 =