Šta je niskoenergetska kuća?

Home/Mikro kuca, Permakultura/Šta je niskoenergetska kuća?

Šta je niskoenergetska kuća?

Značenje izraza niskoenergetska kuća se je mijenjalo tokom vremena, ali obično se odnosi na kuću koja troši oko pola iznosa energije koji je određen u Njemačkim i Švicarskim standardima niske potrošnje za količinu energije koja se smije koristiti za zagrijavanje prostora. Pola iznosa energija se obično kreće između 20 i 30 kWh/m2.

Izraz niskoenergetska kuća se može također koristiti za kuće čija potrošnja energije ne prelazi iznos naveden u pravilnicima za gradnju. Treba uzeti u obzir da se nacionalni pravilnici za gradnju mogu značajno razlikovati od zemlje do zemlje, pa prema tome kuća koja se može nazivati nisko energetskom u jednoj zemlji nije niti blizu nisko energetske kuće u drugoj zemlji.

Standardi po zemljama
Njemačka (standard za nisko energetske kuće) – potrošnja energije mora biti ispod 50kWh/m2
Švicarska – ispod 42 kWh/m2

Tehnike gradnje niskoenergetske kuće

Nisko energetske kuće obično imaju dobru izolaciju, energetsko učinkovite prozore, niski postotak nekontrolirane izmjene zraka i izmjenjivače topline u ventilaciji kako bi se smanjila potrošnja energije potrebne za zagrijavanje prostora.

Također se koriste pasivna solarna (pozicija kuće prema jugu) i/ili aktivna solarna svojstva (solarni paneli). U nisko energetskim kućama se može koristiti recikliranje topline iz vode poslije tuširanja ili iz otpadne vode perilice suđa. Energija potrebna za osvjetljenje i kućne uređaje se smanjuje korištenjem štednih žarulja ili fluorescentne rasvjete i energetski učinkovitih uređaja.

By | 2017-07-01T10:34:45+00:00 februar 2nd, 2015|Mikro kuca, Permakultura|0 Comments

Leave A Comment

four × three =