Cena pasivne kuće

Home/Mikro kuca, Permakultura/Cena pasivne kuće

Cena pasivne kuće

Gradnja pasivne kuće u aspektu cene može se kretati od neznatno skuplje pa do čak trećinu skuplje nego što je gradnja klasične kuće.

Donedavno se pasivnu kuću procenjivalo u smislu cene gradnje barem 30% skupljom, a moguće je izgraditi pasivnu kuću i jeftiniju od standardne.
U odnosu na primer izgrađene vrlo dobre niskoenergetske kuće (30 kWh/m2a), u Sloveniji je 2007 izrađena približna ocena troškova gradnje pasivne kuće. Ona pokazuje da pasivna kuća niti u Sloveniji ne bi smela biti skuplja više od 10% u odnosu na dosljedno projektovnu i izvedenu niskoenergetsku kuću. Samogradnja bi kod pasivne kuće bila vrlo hrabar pothvat, odnosno sve radove moraju obaviti profesionalci, pa ako gradnju uspoređujete sa gradnjom kuće po sistemu „sam svoj mastor“, onda je ona svakako znatno skuplja.

Konačan zaključak bi bio da niskoenergetski objekt košta cca 15-18% više od klasičnog objekta, a energetski pasivan objekt košta prosečno cca 25-30% više kada govorimo o ’’ključ u ruke’’ dovršenosti objekta. Kako se kuće u Srbiji uglavnom grade po fazama, a gradnja zavisi i o cenama usluga izvođača radova pa sve do moguće samogradnje ili pasivne montažne kuće – ove procene u velikoj meri varijaju zavisno od navedenih faktora.

By | 2017-07-01T22:24:42+00:00 januar 27th, 2015|Mikro kuca, Permakultura|0 Comments

Leave A Comment

five + 15 =